У 1895 році, Вацлав Лаурін, спільно зі своїм діловим партнером Вацлавом Клементом заснували компанію Laurin & Klement (L&K), яка стала попередницею сучасної ŠKODA AUTO. Спочатку L&K спеціалізувалася на збірці велосипедів і мотоциклів, а починаючи з 1905 року, компанія перейшла до випуску автомобілів. У 1925 році відбулося злиття компанії Laurin & Klement з машинобудівним підприємством ŠKODA. Вацлав Лаурін помер у 1930 році. ​​

«120 років тому Вацлав Лаурін у сприянні з Вацлавом Клементом заклали основу в історії успіху нашої компанії, - зазначає Андреа Фрідлова (Andrea Frydlová), керуючий музею марки ŠKODA. - Лаурін був видатним піонером автомобілебудування та одним з найвпливовіших підприємців у період зародження автомобільної галузі. Сьогоднішні успіхи марки були б неможливі без геніальних задумів і сміливих амбіцій батьків-засновників. На даний момент ŠKODA є автовиробником світового масштабу і однією з найстаріших автомобільних компаній у світі».

Історія життя Вацлава Лауріно є свідченням його таланту, відваги і наполегливої ​​роботи. У віці 30 років він скористався пропозицією свого майбутнього партнера Вацлава Клемента заснувати спільну веломайстерню. Надалі компанія зайнялася виробництвом мотоциклів, а у 1905 році перейшла на виробництво автомобілів. Вацлав Клемент пройшов шлях від бляхаря, монтера і оператора парових установок до засновника великої компанії, разом з Вацлавом Клементом подарувавши ім'я одній з найуспішніших автомобільних марок 20-го століття.

Вацлав Лаурін народився 27 вересня 1865 у богемському селі Камені неподалік від міста Турнів (Turnov). Лаурін, будучи вихідцем з небагатої сім'ї, з ранніх років демонстрував здатності талановитого інженера. При підтримці батьків Лаурін здобув освіту в сфері машинобудування, і в 1893 році попрямував в Дрезден, де вивчив пристрій і роботу парових двигунів.

Повернувшись в Турнів, Лаурін зайнявся складанням велосипедів спільно зі своїм діловим партнером Йозефом Краусом (Jozef Kraus).

Після закінчення контракту з Краусом, Вацлав Лаурин влаштувався в місті Млада. У грудні 1895 він зважився на сміливий крок, який визначив все його подальше життя і професійний шлях: спільно з Вацлавом Клементом він заснував майстерню з ремонту велосипедів під брендом Laurin & Klement.

Незабаром успішна ремонтна майстерня перейшла до виробництва велосипедів. Спочатку фірма збирала велосипеди під маркою «Slavia», слоган якої свідчив: «Нашим клієнтам підходить тільки найкраще». До 1898 році компанія нараховувала вже 40 співробітників, а в 1899 L&K представили перші плоди власних розробок: велосипед з допоміжним двигуном, так званий «мотоциклет». Виробництво мотоциклів стало новим етапом у розвитку компанії.

У 1905 році компанія здійснила видатний прорив і перейшла до виробництва автомобілів, створивши перший автомобіль в лінійці бренду - легендарну Voiturette A. Невеликий автомобіль потужністю 7 к.с. став новою відправною точкою в історії марки L&K. Перша світова війна і економічна криза призвели до істотного падіння продажів компанії в 1920-х роках. Справитися з труднощами дозволило злиття в 1925 році компанії з найбільшим в Чехословацькій республіці підприємством ŠKODA, розташованому в м Пльзень.

Після злиття зі ŠKODA Вацлав Лаурін кілька років пропрацював на посаді Технічного директора нової компанії. Згодом він поступово відійшов від активної професійної діяльності через погіршення здоров'я. Вацлав Лаурін помер 4 грудня 1930 в місті Млада Болеслав у віці 65 років.

Крім 150-річчя Вацлава Лауріно, в поточному році ŠKODA відзначає ще два великих ювілея: 120-річчя з дня заснування компанії Laurin & Klement і 110-річчя виробництва автомобілів в Млада Болеслав. Ці пам'ятні дати підтверджують статус ŠKODA в якості одного з найстаріших автовиробників у світі.

На сьогоднішній день, компанія, заснована Лауріно і Клементом в 1895 році, є одним з найбільших автовиробників у світі, портфоліо якого нараховує сім модельних серій і близько 40 спеціальних версій, а 17000000 випущених з 1905 року автомобілів підкреслюють силу й енергію марки ŠKODA.

Останні новини